TTL van Berkel -  Tilburg

Natuurlijk het beste, dus Nederlands maatwerk! 

Over ons

Barry zit al 20 jaar in het vak. Eerst werkte hij bij een tandtechnisch lab. “Mijn zaak TTL van Berkel heb ik nu bijna 10 jaar. Dit bevalt me veel beter dan werken in een groot bedrijf, dat is echt productiewerk. In mijn eigen zaak lever ik maatwerk voor de klant, dat kan dus elke keer iets anders zijn. Ik word meestal door tandartsenpraktijken ingeschakeld, voor hun patiënten.” Barry komt ook kijken bij de patiënten van de tandartsenpraktijken waar hij voor werkt. “Werken op afstand, zonder contact met de patiënt, past minder bij mij. En bij aanpassingen aan een prothese, werkt dit sneller."

Prothese is hulpmiddel
Als tandtechnicus werkt Barry veelal voor ouderen. “Ik maak protheses, klikgebitten, frames en anti- snurkapparatuur. Maar ook jongere mensen zijn klant van mij. Voor kronen en bruggen en gebitsbescherming bij sporten.” Hij maakt in principe alles zelf. “Ik blijf me bijscholen, volg veel cursussen, ik kan alles maken. Dus ook combinatiewerkstukken. Bijvoorbeeld implantaten, die steeds vaker voorkomen, integreer ik ook in de verdere behandeling van het gebit.”Barry merkt dat mensen vaak niet beseffen dat een prothese een hulpmiddel is, en geen einddoel. “Op het moment dat mensen veel pijn hebben, zeggen ze: trek er alles maar uit, liever een kunstgebit. Maar daar horen weer andere problemen bij. Je moet er mee leren leven, er verandert zoveel in de mond, dat realiseren mensen zich niet. Daarom kun je bij mij ook terecht voor aanpassing en reparatie en adviseer ik over mondonderhoud en reiniging.”

Barry werkt altijd op afspraak, ook in het weekend. “Als mijn klanten me nodig hebben, en ze maken eerst telefonisch een afspraak, dan is er ook in spoedgevallen heel veel mogelijk. Dat is mijn sterkste punt: de patiënt kan bij mij aan huis komen voor reparatie. Als een prothese van een oudere klant die slecht ter been is stuk gaat, repareer ik zelfs aan huis. Uiteraard tegen mijn tarieven.” De grote laboratoria werken van 9 tot 5, vertelt Barry. “Tandartsen kunnen reparaties niet zelf doen, en schakelen daarom na kantoortijd specialisten zoals ik in.” Barry is lid van de Branchevereniging Tandtechniek.

Gebitsbeschermer van een tientje
Patiënten shoppen tegenwoordig ook, merkt Barry. “D e vraag ‘Wat kost bij jou een kroon?’ krijg ik vaak te horen. Waar ik wel eens van schrik is dat mensen voor meer dan 1000 euro uitgeven aan hun mountainbike, en voor 5 euro snel een gebitsbeschermer kopen. Als er iets gebeurt, dan schrikken ze ineens wakker. Ook voor sporten als judo, taekwondo en hockey maak ik gebitsbeschermers . Die kunnen echt wel jaren mee en besparen je een hoop ellende en kosten.”

Hij maakt als eigen baas veel uren. “Ik zeg niet snel nee tegen een klant, doe altijd mijn uiterste best. Maar ook ik zie de gevolgen van de crisis. Ik steek er stiekem meer uren in dan ik vergoed krijg. Mensen hebben minder te besteden, protheses worden deels vergoed, verzekeringen dekken minder. Kronen en bruggen moeten vaak zelf betaald worden. Mensen kiezen de goedkoopste pakketten, waardoor ze veel ‘uitstel gedrag’ vertonen. Ze gaan minder snel naar de tandarts. Ik kom extreme gevallen tegen van mensen die al 40 jaar met dezelfde prothese rondlopen, en ineens is die stuk. En dan moet ik een nieuwe maken. Dat doe ik met alle liefde, maar dat duurt een tijdje. Ik schrik wel eens als ik zie hoe lang mensen soms lopen te sukkelen met hun gebit. Gewoon weer stralend kunnen lachen is een verrijking en zo belangrijk. ”

Bron: Wijkkrant Noord